Ateroscleroza - Arteriologie

Ateroscleroza

Ateroscleroza este determinată de arterioscleroză, proces de îngroșare și rigidizare a peretelui arterial cu îngustarea progresivă a lumenului vascular.

Au fost identificate trei tipuri de arterioscleroză, în funcție de calibrul vaselor afectate: 

  • Ateroscleroza care afectează arterele musculare medii și mari, fiind implicată în apariția episoadelor coronariene acute, accidentelor vasculare cerebrale, bolii arteriale periferice și anevrismului de aortă;
  • Arterioloscleroza interesează arterele mici și arteriolele și este frecvent asociată bolilor metabolice de tipul diabetului zaharat;
  • Scleroza și calcificarea mediei de tip Monckeberg (mai puțin întâlnită).

Formarea plăcii de aterom în cadrul procesului de ateroscleroză începe cu lezarea endoteliului arterial și este urmată de agregarea celulelor spumoase și a limfocitelor cu formarea plăcilor ateromatoase sau fibroateromatoase (formațiuni cu nucleu lipidic și înveliș fibros) care conduc la ocluzie vasculară progresivă prin îngustarea treptată a lumenului.

 

Care sunt cauzele procesului aterosclerotic?

Cauzele apariției leziunii endoteliale inițiale sunt determinate de factori metabolici (hiperlipidemie), mecanici (hipertensiune arterială cronică) și imunologici (prezența citokinelor, care determină inflamația peretelui vascular). Microleziunile endoteliale favorizează aderarea și agregarea elementelor sangvine figurate reprezentate de trombocite, monocite și limfocite de tip T, contribuind alături de proliferarea musculaturii netede vasculare la constituirea plăcilor de aterom mature. Ateroamele astfel constituite evoluează progresiv, cu limitarea treptată în diferite grade a fluxului sangvin arterial, existând riscul de ruptură sau fisură cu apariția sindroamelor acute cauzate de ischemie în teritoriul deservit de artera afectată.

Sunt considerate a fi placi vulnerabile, cu risc de ruptură, formațiunile ateromatoase care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Au nucleu central bogat în lipide;

  • Au înveliș extern subțire;

  • Prezintă un proces inflamator arterial difuz.

Care sunt simptomele aterosclerozei?

Simptomatologia în arterioscleroză este absentă, în cele mai multe cazuri, până la momentul ruperii plăcii de aterom care cauzează ischemii acute. În funcție de localizarea vasului obstruat, pot fi prezente următoarele manifestări de tip moderat:

  • Angină pectorală (afectarea arterelor coronare);

  • Amorțeală bruscă sau slabiciunea membrelor superioare și/sau inferioare (artere cerebrale);

  • Claudicație intermitentă (durerea la mers apare în boala arterială periferică);

  • Insuficiență renală (afectarea arterelor care deservesc rinichii).

Obstruarea completă cu stoparea fluxului sangvin la nivelul arterelor către diferite sisteme și organe poate determina infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, infarct renal, infarct mezenteric, gangrena membrelor, dar și disecția de aorta. Ateroscleroza devine astfel un proces complex, cu dezvoltare lentă, strâns dependent de prezența factorilor de risc, asimptomatic, care devine clinic pe măsura îngustării fluxului sangvin arterial.

Tratamentul în ateroscleroză

Tratamentul aterosclerozei are ca principal obiectiv menținerea sub control a fatorilor de ric (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemii) prin îmbunătățirea stilului de viață (evitarea sedentarismului) și a regimului alimentar (scăderea aportului alimentar de grăsimi nesaturate). Secundar, administrarea medicatiei pentru reducerea progresului aterosclerotic are ca scop:

  • Reducerea nivelului de colesterol prin utilizarea de statine și fibrați;

  • Prevenirea vasospamului prin utilizarea inhibitorilor de conversie a angiotensinei;

  • Scăderea tensiunii arteriale prin administrarea beta-blocantelor, sau a diureticelor;

  • Prevenirea episoadelor de tromboză acută prin utilizarea antiagregantelor plachetare.

Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor grave, care necesită terapie trombotică (eliminarea trombilor intravasculari), bypass vascular (devierea circulației cu suntarea vasului obstruat), angioplastie (plasarea cateterelor cu rol de distensie luminală cu sau fara stent), aterectomie (îndepărtarea ateromului) sau endarterectomie.